Łatwe przepisy

Strona poświęcona jedzeniu

Login Form

Przepis na biszkopt

      Składniki:

  • mąka pszenna [1 szklanka]
  • cukier [1 szklanka]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • jajka [6 szt.]

      Przygotowanie:

   Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Ja dodaję stopniowo ok. połowę cukru. Piana    ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka.
   Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
   Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.
 

   Blachę smarujemy tłuszczem i dno obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę.
   Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
   Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem).
   Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.

 

Obraz znaleziony dla: biszkopt

https://static.smaker.pl/photos/5/4/b/54b84d7d101f152274fc59025f5b2f47_367613_59467298b046c_wm.jpg